al contingut a la navegació Informació de contacte

PERE CASALDALIGA A SOLSONA, A TRAVÉS DEL SOM

DIJOUS 13 AGOST 2020

En memòria i agraïment.

Tot i que la relació de Pere Casaldàliga amb Solsona té a veure sobretot amb l’antic seminari dels claretians on s’hi va formar de jove, també va mantenir a partir del 2006 un vincle amb el Solsonès Obert al Món (SOM).

Una persona de la ONG solsonina va compartir una estada el juliol del 2006 amb el bisbe Pere a Sao Félix, amb membres de l’Associació “Araguaia amb el bisbe Casaldàliga per les causes d’alliberament”. A partir d’aquesta estada es va elaborar una exposició per al Palau Robert de Barcelona i que després va itinerar per tot Catalunya. El maig del 2007 el SOM va portar a Solsona la mostra, que repassava la personalitat i la trajectòria vital de Pere Casaldàliga.

La cita “jo sóc jo i les meves causes, i les meves causes valen més que la meva vida” encapçalava i resumia una exposició pensada per retre homenatge a Casaldàliga i a la lluita social, cultural i religiosa que abanderava a l’Amèrica Llatina. S’hi explicaven les quatre causes per les que va lluitar sempre: el moviment indígena -que va voler rescatar de l’oblit-, l’Amèrica Llatina -un continent assolat per la pobresa-, la terra -que va voler retornar als camperols, en contra dels més poderosos- i la teologia de l’alliberament -defensant una església humil i compromesa amb la situació dels més desafavorits. La mostra contenia alguns objectes personals: un barret de palla, un anell de tucum i un rem indígena que va utilitzar de bàcul quan el van nomenar bisbe, així com imatges de la seva tasca al Brasil, audiovisuals sobre la seva vida i testimonis que parlaven de la seva obra.

L’exposició va tenir un gran èxit. El llibre de signatures i anotacions dels visitants va ser portat personalment al bisbe Pere per una altra solsonina que el va visitar a Sao Félix.

Un anys i mig després, l’any 2009, el SOM va celebrar el seu desè aniversari i va fer una publicació recollint la tasca feta. En aquesta publicació, Pere Casaldàliga va tenir la generositat d’escriure’ns una carta amb uns missatges que avui en dia són ben vigents. Val la pena rellegir-la ara que plorem la seva mort, amb l’agraïment pel seu llegat i amb la saviesa i el compromís de les seves paraules. 

EL SOLSONÈS OBERT AL MÓN

Solsona , agost del 2020

(S’adjunta la carta adreçada per Pere Casaldàliga al SOM l’any 2009)

 

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges