al contingut a la navegació Informació de contacte

El SOM homenatja Arcadi Oliveres

Celebració dels 20 anys de SOM.
Celebració dels 20 anys de SOM.

DILLUNS 19 ABRIL 2021

L’entitat solidària ha organitzat una parada el 24 d’abril per vendre el llibre de l’activista, que va morir el passat 6 d’abril 

“Hem de trobar la manera de no ser còmplices d’aquest sistema. Les nostres accions diàries són les que configuren el món. I això es pot canviar. Hi ha alternatives que podem posar en funcionament. Tot és possible. I necessari. Ja sabeu que soc optimista de mena”

 

Són paraules de la conversa d’Arcadi Oliveres amb els seus néts, que forma part del pròleg del llibre ‘Paraules d’Arcadi: què hem après del món i com podem actuar’. L’entitat Solsonès Obert al Món homenatjarà l’activista amb una parada per vendre el seu llibre a la plaça de l’Ajuntament el proper dissabte 24 d’abril. “L’Arcadi és SOM, sempre ho ha estat i ho seguirà sent, perquè el seu discurs és ja dins nostre i forma part de tot allò que fem”, expliquen des de l’entitat solidària solsonina.

El vincle de l’economista amb el SOM va començar l’any 2003 amb una conferència “per a una globalització més justa”. Dos anys després, va tornar a Solsona per parlar de banca ètica, al 2005. I al 2007 va rebre el Premi ONGC al Teatre Comarcal solsoní en la segona edició del certamen de la revista de pensament polític, solidaritat, cooperació i relacions internacionals. En el seu discurs, el professor va parlar del desequilibri en l’accés mundial a l’aigua i de com es podria eliminar la fam al món destinant-hi molts menys diners dels que es destinen a les guerres.

 

Pacifisme

A ‘Paraules d’Arcadi’, l’autor explica que segons xifres del 2019, la despesa militar mundial va ser de 2 bilions de dòlars, suficients per “erradicar 40 vegades la fam al món. 40 vegades!”. Després de pronunciar aquesta exclamació, es donaria un cop al front amb la mà, indignat. Coherent i humil ha estat sempre el seu gest, tant a les manifestacions del 15M com a les classes de la universitat o a les xerrades que feia arreu, a tot arreu on el demanaven. I sempre acabava les converses amb el mateix esperit crític i optimisme.

“Difonent el seu llibre, difonem la seva veu, que el fa més present encara que hagi marxat”, continuen des de l’ONG de Solsona. Durant tota l’obra OIiveres desplega els eixos del seu discurs, que van de la democràcia a l’educació, aprofundint també en la guerra, els refugiats, el canvi climàtic, la monarquia i la pandèmia (i coronavirus), i en d’altres temes. A la portada, ens adverteix dient que aquesta pandèmia “és un avís del planeta perquè canviem el nostre model econòmic: hem de viure amb menys”. 

“Partint de la necessària contrastació de la informació per tal de no viure permanentment enganyats, s’haurien de fixar comportaments laborals de tipus cooperatiu, accions de consum responsable, opcions per la pràctica d’unes finances ètiques, implicació en la cooperació en el desenvolupament i en la lluita contra la pobresa –SOM n’és una magnífica mostra-, i naturalment, sempre que fes falta, el compromís amb diferents formes d’objecció de consciència al militarisme i també amb la pràctica d’altres modalitats de desobediència civil” 

L’Arcadi ha participat a les revistes del desè i del vintè aniversari del SOM. A la del 2009 ja assenyalava que l’egoisme “dels països del Nord, que posa fre a les arribades migratòries, sembla oblidar que la història de la Humanitat és la de les migracions”. A la del 2019 seguia denunciant-ho. A la del 2009, les pàgines de l’Arcadi estaven situades just després de les del professor d’història Jaume Botey i la treballadora social Pilar Massana, que parlaven de la importància de les paus del dia a dia, les de casa, les de la coherència entre la paraula i les accions. Es tracta de propostes de com canviar el món de manera quotidiana, com les de l’article de l’Arcadi, de la cita anterior, que tot i datar del 2009 encara són ben d’actualitat. “Els imaginem conversant sovint, a l’Arcadi i al Jaume, allà on siguin”, conclouen des de l’entitat.